بهترین برند دوغ در ایران
بهنظر شما بهترین برند دوغ در ایران کدام است؟ بهترین برند دوغ در ایران چه مشخصههایی باید داشته باشد؟
دوغهای خوب کمچرب بهترین دوغ هستند یا پرچرب؟ دوغ سنتی بهتر است یا صنعتی؟ بین همه برندهای صنعتی که دوغ تولید میکنند، بهترین دوغ کدام است؟
امروز با بررسی فاکتورهایی که طعم و کیفیت یک دوغ به آنها بستگی دارد، قصد داریم با هم به نتیجه برسیم که بهترین دوغ در ایران چه دوغی است.
بهترین برند دوغ در ایران
بهنظر شما بهترین برند دوغ در ایران کدام است؟ بهترین برند دوغ در ایران چه مشخصههایی باید داشته باشد؟
دوغهای خوب کمچرب بهترین دوغ هستند یا پرچرب؟ دوغ سنتی بهتر است یا صنعتی؟ بین همه برندهای صنعتی که دوغ تولید میکنند، بهترین دوغ کدام است؟
امروز با بررسی فاکتورهایی که طعم و کیفیت یک دوغ به آنها بستگی دارد، قصد داریم با هم به نتیجه برسیم که بهترین دوغ در ایران چه دوغی است.
تا به حال به سرگذشت دوغ یا ترکیبات دوغ فکر کردهاید؟ بله دوغ! این نوشیدنی سفیدرنگ که جمعهها همراه با آبگوشت یا چلوکباب ترکیب دلفریبی میسازد.
آیا میدانستید که این نوشیدنی سالم و طبیعی که در کنار غذاهای خوشرنگ و لعاب ایرانی سفرهها را قشنگتر از همیشه میکند، در استانداردهای بینالمللی به نام ایران ثبت شده است؟ دوغ با این ترکیبات رایج در ایران، محصولی کاملا ایرانی است و در تمام دنیا به عنوان میراث غذایی ایران شناخته میشود.
در این مقاله قصد داریم کمی از تاریخچه دوغ، ترکیبات انواع دوغ، فواید و مضرات دوغ صحبت کنیم.
دوغ یکی از فرآوردههای تخمیری محسوب میشود که براساس اسناد و شواهد بهجا مانده میتوان گفت از ۱۳۰۰سال قبل از میلاد مسیح از منطقه خاورمیانه شروع شده و کمکم به اروپای مرکزی و شرقی گسترش پیدا کرده است. در کشورهای مختلف با روشهای متفاوت و ترکیبات مختلفی دوغ تولید میشود. بههمین دلیل هرکشوری نام متفاوتی برای دوغ استفاده میکنند. این نوشیدنی سفید رنگ با اسم«دوغ» یا «dough» را با این ترکیبات، در کل دنیا به عنوان یک نوشیدنی سنتی ایرانی میشناسند و در کشورهای دیگر، دوغ با ترکیبات متفاوتی تولید میشود و اسامی متفاوتی نیز دارد.
مثلا: در ترکیه با نام «آیران»، در ارمنستان با نام «آبان» و در جنوب آسیا با نام «لسی» این نوشیدنی شناخته شده است.
تولید ترکیبات دوغ در ایران، در ابتدا صرفا بهعنوان یکی از محصولات جانبی کره شناخته میشد. در گذشته برای تولید کره، ماست پرچرب و آب را رقیق میکردند و داخل مشک میریختند. بعد از تکان دادن مشک، چربی آن جدا میشد که بهعنوان کره استفاده می کردند و مایع باقی مانده از این فرآیند همان دوغ بود. ترکیبات دوغ در گذشته در واقع ترکیباتی باقیمانده از تولید کره بوده است.
این روزها که همه چیز مکانیزه شده، تولید کره دیگر به سبک و سیاق قدیمی رایج نیست. اما به این معنی نیست که تولید دوغ متوقف شده است! ( برای آشنایی با مراحل تولید دوغ در کارخانه به مقاله روش تهیه دوغ بروید.)
تولیدات صنعتی امکان ایجاد تنوع و بزرگکردن خانواده محصولات تخمیری شیری(دوغ) را به خوبی فراهم کرده است.
دوغها را میتوان براساس طعمهای متفاوت، تولید سنتی یا صنعتی و روشهای دیگری نیز دستهبندی کرد. جامعترین دسته بندی انواع ترکیبات دوغ در تولیدات صنعتی طبق فهرست زیر است:
اگر می خواهید بدانید دریک لیوان دوغ، چقدر کالری وجود دارد؟ به مقاله کالری دوغ بروید.
دوغ معمولی از ترکیبات ماست، آب آشامیدنی و نمک (یا بدون نمک) تولید میشود. به دوغهای معمولی اسانس و گیاهان معطری مثل نعنا، کاکوتی و پونه برای خوشطعمتر شدن اضافه میکنند.
نکته: در دوغهایی که به روش سنتی تولید میشوند ممکن است به دلیل شرایط نگهداری و تخمیر طبیعی که ناشی از فعالیت (میکروارگانیسمهای زنده موجود در ماست) است، گاز تولید شود. پس اگر دوغ سنتی خریدید و هنگام بازشدن احساس کردید کمی گازدار است نگران نباشید. این گاز، حاصل یک فرآیند طبیعی است و مربوط به دوغهای گازدار نیست.
دوغهای گازدار عمدتا به صورت صنعتی تولید میشوند. مراحل اولیه تولید مثل دوغهای معمولی، از ترکیب ماستهای مختلف با درصد چربیهای متفاوت و حداقل ۵۰ درصد آب انجام میشود. اما نکته اصلی در ترکیبات دوغهای گازدار مرحلهی بعدی است. در مرحله بعد از فرآوری اولیه به دوغ گاز co2 میزنند.
عالیس به دلیل مضر بودن گاز CO2، برایگازدار کردن دوغها از این روش مرسوم در ترکیبات دوغهای تولید شده در کارخانجات عالیس، استفاده نمیکند. مهندسین صنایع غذایی عالیس برای حفظ سلامتی مصرفکنندگان پس از آزمایشهای فراوان به فرمولی جدید برای گازدارکردن دوغها رسیدند.
برای مطالعه بیشتر و آشنایی با روند گازدار کردن دوغهای عالیس میتوانید مقاله دوغ گازدار عالیس، هیجان یک طعم طبیعی را بخوانید.
منبع خبر: https://councils.clark.edu/eportfolios/3267/Home/_